duizeligheid

Duizeligheid

Duizeligheid kan zich uiten op diverse manieren en er zijn dan ook verschillende oorzaken voor duizeligheid. Het is daarom goed om een deskundige uw duizeligheidsklachten te laten beoordelen. Meestal zijn meerdere oorzaken of factoren van invloed op de duizeligheid.

Duizeligheidsklachten kunnen een forse impact hebben op uw dagelijks leven. Veel mensen ervaren problemen met lopen, dagelijkse activiteiten, angst, verlies van kwaliteit van leven en werkverzuim.

Vestibulaire revalidatie

Indien uw evenwichtsorgaan (vestibulum) is aangetast, kunt u door een specialist doorgestuurd worden naar de fysiotherapeut voor vestibulaire revalidatie.

Met vestibulaire revalidatie wordt door middel van oefeningen compensatie van het centrale zenuwstelsel bewerkstelligd. Hierbij wordt gestreefd naar vermindering van duizeligheid en visuele symptomen, verbetering van balans en toename van activiteitenniveau. De oefeningen bestaan uit balansoefeningen, blikstabilisatie-oefeningen en gewenningsoefeningen.

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD)

BPPD,  ofwel draaiduizeligheid, kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als u gaat liggen en/of vanuit liggende houding overeind komt. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan een minuut. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel.

De precieze oorzaak van BPPD is nog niet bekend. Men vermoedt dat loszittende oorsteentjes in het binnen door snelle positieverandering neerslaan op de gevoelige uiteinden van het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot een kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot duizeligheid.

Er zijn 2 behandelopties voor BPPD:

  • Repositiemanoeuvres: Door middel van een specifieke manoeuvre kunnen de oorsteentjes worden verplaatst naar een ander deel in het evenwichtsorgaan. Hierdoor ontstaat er minder overprikkeling van de zintuigcellen en neemt de duizeligheid af of verdwijnt.
  • Houdingsoefeningen volgens Brandt en Daroff. Deze herhalingsoefeningen van rechtop zitten naar zijligging zorgen voor training en compensatie van het evenwichtsorgaan waardoor men eerder klachtenvrij is.

Houdt u er rekening mee wanneer u komt voor een behandeling voor duizeligheid, u niet alleen komt. Na de behandeling kan het mogelijk zijn dat u duizelig bent, dan wordt het afgeraden om zelfstandig met auto en/of fiets naar huis te gaan.