Claudicatio Intermittens wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. De oorzaak hiervan is perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn, vandaar de term etalagebenen. In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV.
Behandeling
De eerste behandelkeus bij claudicatio intermittens is gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Tijdens het lopen kan pijn worden ervaren. Om effectief te trainen, is het belangrijk om ‘door de pijn heen te lopen’. Dit is niet schadelijk voor het lichaam en verergert de aandoening niet. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat gesuperviseerde looptherapie leidt tot een verbetering in de loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die behaald wordt middels een invasieve behandeling (‘dotter’ of een bypass operatie).
Daarnaast verbetert de kwaliteit van leven en de algemene conditie van patiënten, door de actievere leefstijl. Ook zijn er minder risico’s verbonden aan gesuperviseerde looptherapie ten opzicht van een invasieve behandeling. Tachtig procent van de patiënten met claudicatio intermittens zijn dan ook tevreden met deze fysiotherapeutische behandeling en hoeven vervolgens geen invasieve behandeling meer te ondergaan.
Onze praktijk is aangesloten bij Chronisch zorgnet.