Stel een vraag

Dry-Needling

Deze specialisatie wordt uitgevoerd door: Jos HulshofArno van Zandvoort

Dry Needling is een moderne Westerse manier van behandelen waarbij gebruikt wordt gemaakt van een acupunctuurnaald. Dry Needling is in 2007 door het KNGF opgenomen in het “Domein van de Fysiotherapie”.

De methode wordt toegepast als onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling.

Door overbelasting, verkeerde houding, na operaties etc. kunnen in de spieren lokale of strengvormige  verhardingen ontstaan ook  wel Myofasciale Triggerpoints (MTP) genoemd. MTP’s kunnen lokale klachten geven, maar kunnen ook klachten geven in een hoger of lager liggend gebied. Klachten t.g.v. MTP’s verdwijnen meestal vanzelf maar kunnen soms ook chronisch van aard zijn. Deze spierverhardingen kunnen dan spontaan klachten geven met uitstralende pijn.

Bij Dry Needling wordt er gebruik gemaakt van een acupunctuurnaald met als doel om door de huid heen in de spieren deze MTP’s aan te prikken. Hierdoor zullen de spieren snel ontspannen. Het ontspannen van de spieren gaat gepaard met een “local twitch response”. Die twitches voelen aan als kleine schokjes of scheutjes in de spier.

 Actieve triggerpoints geven:

  • Drukpijn en een specifieke uitstralende pijn
  • Afname van soeplesse en spierstijfheid
  • Afname van kracht en functieverlies van de spieren
  • Vaak vermoeidheid en energie verlies.

 Binnen de behandeling door de fysiotherapeut kan als onderdeel het deactiveren van actieve triggerpoints een rol spelen. In veel onderzoeken is aangetoond, dat Dry Needling de meest effectieve methode is om spieren met actieve triggerpoints te ontspannen. 

Naast het eventueel toepassen van Dry needling zullen er in de meeste gevallen ook andere fysiotherapeutische interventies worden toegepast.

Na de behandeling voelen sommige patiënten zich wat moe of hebben een paar uur een licht beurs gevoel. Napijn gedurende de eerste 2 dagen komt voor en is mede afhankelijk van de algehele conditie van de patiënt.

 Contra-indicaties voor Dry needling:

•  Acuut letsel
•  Bloedstollingsproblemen (vb. Hemofilie)
•  Gebruik van veel bloedverdunners
•  Grote angst voor naalden
•  Zwangerschap

 De vergoeding van Dry Needling valt bij uw zorgverzekering onder de vergoeding voor fysiotherapie.

 

 

FYSIOTHERAPEUTISCH CENTRUM "DE BOOMBOSCH"

BEZOEK- EN CORRESPONDENTIEADRES

Raccordement 8b (naast station Twello)                  irq4

7391 BT Twello

 
Telefoon: 0571-275871
(Dit geldt voor alle vestigingen)


Emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.