Stel een vraag

Oncologiefysiotherapie

Na de diagnose kanker volgt vaak een uitgebreid behandeltraject. Patiënten kunnen tijdens en na de behandeling te maken krijgen met diverse klachten: verminderde kracht, conditie, lenigheid en balans, stug en pijnlijk littekenweefsel, pijn, vermoeidheid, neuropathie en een verminderde kwaliteit van leven.


De oncologiefysiotherapeut heeft specifieke kennis voor het behandelen van de lichamelijke klachten als gevolg van de chemotherapie en operatie en veranderingen in de huid en het onderhuids bindweefsel door littekens of bestraling. Mensen die te horen krijgen dat genezing niet meer mogelijk is, worden behandeld en begeleid om zo lang mogelijk een actief leven te leiden met zo goed mogelijke kwaliteit van leven.

De oncologiefysiotherapeut zal tijdens een intake d.m.v. een gesprek en een lichamelijk onderzoek samen met u in kaart brengen welke problemen u ervaart waar u verandering in wilt brengen. Afhankelijk van de hulpvraag wordt een behandelplan opgesteld.


Dit behandelplan kan bestaan uit:
· Individuele fysiotherapeutische behandeling
· Oefentherapie, individueel of in een kleine groep
· Beweegprogramma Oncologie

Het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt om uw conditie, spierkracht en lenigheid te verbeteren voor/na een operatie, tijdens en na chemotherapie of immunotherapie en na bestraling.

Voor oncologiefysiotherapie heeft u een verwijzing van uw behandelend arts of huisarts nodig.

Adem- en Ontspanningstherapie

Deze specialisatie wordt uitgevoerd door: Gerard van HollandIlse van Griensven

Over spanning

Spanning is nuttig. Elk mens bouwt spanning op, om in tijden van drukke werkzaamheden of stressvolle situaties te kunnen blijven functioneren. Maar als de spanning in het lichaam blijft, terwijl de oorzaak is verdwenen, dan ontstaan klachten. Die verminderen of verdwijnen als de spanning afneemt. Als u klachten houdt, of als de gekozen behandeling slechts tijdelijk werkt, dan kan Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) uitkomst bieden. In deze brochure vindt u meer informatie over deze therapievorm.

Wat is Adem- en OntspanningsTherapie?

Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) is meer dan de optelsom van ademtherapie en ontspanningstherapie. Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke- en ontspannen adembeweging, die door het gehele lichaam voelbaar is. Ontspanningstherapie is het bewust worden en het leren hanteren van lichamelijke- en mentale gespannenheid. Met AOT krijgt u inzicht in hoe u met spanning omgaat en u leert hoe u zelf uw spanning kunt reguleren, zodat er balans ontstaat tussen spanning en ontspanning. Dat leert u via oefeningen en instructies tijdens de behandelingen.

De behandeling

 • Indicatie

  In de eerste vier behandelingen wordt de indicatie voor AOT vastgesteld. Tijdens deze behandelingen onderzoeken we welk probleem de verhoogde spanning bij u veroorzaakt. U leert via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling of een probleem samenhangt met een verhoogde spanning en u leert hoe deze door uzelf verminderd kan worden. De oefeningen en instructies kunnen zowel liggend, zittend of staand zijn. Ze zijn in principe voor iedereen uitvoerbaar en sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven. Ook zijn handgrepen (zachte manuele technieken) mogelijk.
 • Inzicht

  Tijdens de behandelingen wordt het duidelijk of het probleem reageert op de ontspanning. Er ontstaat inzicht in de aard van de ontspanningsreactie: is dat vooral een mentale spanningsafname of is het lichamelijk? Komt het door de verbeterde kwaliteit van bewegen, of omdat u anders omgaat met uw ademhaling? Ook kan een nieuw inzicht in de inhoud en betekenis van spanning voor u ontstaan.
 • Winst

  De reden van de spanningsklachten is voor ieder mens verschillend, maar de winst van AOT is voor ieder hetzelfde: door het ontstane inzicht bent u in staat om spanningsklachten in de toekomst te voorkomen, waardoor u niet afhankelijk blijft van behandeling. U ontdekt wat u zelf kunt doen: vaker rustpauzes nemen, het ademen regelen, de schouders of kaken bewust loslaten, de aandacht verleggen, etcetera.
 • Aantal behandelingen

  De gemiddelde duur van de therapie is 6 tot 8 behandelingen. Soms zijn meer behandelingen nodig. Het aantal en de frequentie bespreekt u samen met uw behandelaar en dit wordt periodiek geëvalueerd. In overleg wordt gerapporteerd naar de verwijzer en/of uw (huis)arts.

Bij welke klachten is AOT zinvol?

Spanningsgerelateerde klachten;

klachten zonder lichamelijke oorzaak, zoals hyperventilatie, gevoel van gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out, concentratieproblemen.

Psychische problemen;

zoals angst, depressie, fobieën, paniek, trauma-verwerking.

Functionele problemen;

bijvoorbeeld houdings- en ademproblemen, rug- en nekklachten, chronische pijn, CANS, slechte rompbalans, whiplash, stemproblemen.

Problemen met lichamelijke oorzaak

die tot spanningen kunnen leiden, zoals neurologische problemen, hart- en longproblemen en andere aandoeningen.

Algemene informatie

Over Van Dixhoorn

De grondlegger, dr. J.J. van Dixhoorn, is arts en opleider. Hij heeft de methode ontwikkeld en de invloed van spanningsbewustwording en spanningsregulatie wetenschappelijk getoetst bij hartpatiënten.

  • Informatie over de achtergrond van AOT, publicaties, onderzoeks-resultaten, enz. is te vinden op de website van het opleidingscentrum AOT www.methodevandixhoorn.com

Over de behandelaren

Alle Adem- en Ontspanningstherapeuten hebben een pedagogische, psychosociale, medische of paramedische achtergrond, hebben de driejarige opleiding AOT gevolgd en zijn registerlid van de beroepsvereniging.

  • Namen en adressen van de behandelaren in Nederland vindt u op de website van de Adem- en Ontspanningstherapie Stichting (AOS)    www.ademtherapie-aos.org

Adem – en ontspannigstherapie  (AOT) vergoeding:

Veel verzekeraars vergoeden adem- en ontspanningstherapie methode Van Dixhoorn als een opzichzelfstaande behandelvorm vanuit de aanvullende verzekering. Een voorwaarde is wel dat de behandelaar ingeschreven staat in het kwaliteitsregister Van Dixhoorn en voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen.

Wij werken met gecertificeerde Adem- en Ontspanningstherapeuten die lid zijn van de Van DixhoornVereniging (VDV)en ingeschreven staan in het kwaliteitsregister.

De behandelingen vallen niet onder de vergoeding fysiotherapie.

 Een recent overzicht van vergoedingen die zorgverzekeraars verlenen voor Adem- en Ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn vind  je op deze website: https://www.vandixhoornvereniging.nl/vergoedingen/  Aan dit overzicht kunnen geen rechten ontleend worden.

 Tarieven:

Adem- en ontspanningstherapie per sessie van 35 min: € 48,-

 Alleen voor zorgkosten uit de basis verzekering geldt een eigen risico, dit geldt dus niet voor zorg uit het aanvullende pakket.

Adem en Ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn

©AOS mei 2011

FYSIOTHERAPEUTISCH CENTRUM "DE BOOMBOSCH"

BEZOEK- EN CORRESPONDENTIEADRES

Raccordement 8b (naast station Twello)                  irq4

7391 BT Twello

 
Telefoon: 0571-275871
(Dit geldt voor alle vestigingen)


Emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.