Stel een vraag

ZwangerFit ®

Waarom ZwangerFit®?

Zwangerschap heeft meer impact in het leven van een gezonde vrouw dan welke andere fysiologische belasting dan ook. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de zwangerschap, de bevalling en het herstel daarna, beter verloopt bij een goed getraind lichaam van de vrouw.

YVLO ZwangerFit® is een eigentijdse cursus, waarin speciaal opgeleide ZwangerFit® docenten garant staan voor een optimale training en begeleiding van de zwangere en/of pas bevallen vrouw en haar partner.

ZwangerFit® is een beschermde titel en mag alleen gegeven worden door fysiotherapeuten, die een aparte opleiding hebben gevolgd, of door geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

In onze praktijk wordt ZwangerFit® gegeven door Krista Kleine Koerkamp, zij is Master Bekkenfysiotherapeut. 

Wat houdt ZwangerFit® in?

Intake

Voorafgaand aan deelname aan de ZwangerFit®-cursus zal een intake-formulier worden ingevuld, zodat de ZwangerFit®-docent op de hoogte is van eventuele bijzonderheden. Hieruit zouden klachten naar voren kunnen komen die deelname in de weg staan. 

Het invullen van het intakeformulier is zowel voorafgaand aan de eerste les in de zwangerschap, als voorafgaand aan de eerste les na de bevalling. 

Tenzij de arts of verloskundige dit afraadt, kunnen alle zwangere vrouwen en bevallen vrouwen deelnemen aan ZwangerFit®.

Intake-formulier zwangerschap
Intake-formulier na de bevalling

Oefenen tijdens de zwangerschap

ZwangerFit® is bedoeld voor de actieve vrouw in de periode rond de bevalling. De zwangere vrouw kan vanaf de 16e week van haar zwangerschap tot aan haar bevalling meedoen. Hierdoor blijft de fitheid en spierkracht van alle spieren langer behouden en kan er al relatief vroeg in de zwangerschap preventief getraind worden met aandacht voor o.a. bekken- en bekkenbodemspieren.

Oefenen na de bevalling

Na de bevalling is het belangrijk een nieuw evenwicht te vinden, zowel lichamelijk als geestelijk. Vanaf 6 weken na de geboorte van de baby kan er weer gestart worden met trainen. Zolang er behoefte aan is, kan doorgeoefend worden tot zelfs 9 maanden na de bevalling. In de lessen wordt aandacht besteed aan het weer opbouwen van de conditie en het versterken van de spieren, waaronder de bekkenbodemspieren.

Opbouw van het ZwangerFit® programma

Bij ZwangerFit® kunnen zowel zwangere vrouwen als vrouwen na hun bevalling tegelijk oefenen. De lessen ZwangerFit® zijn verdeeld in drie blokken.

Eerst is er aandacht voor de warming-up en lichte fitheidstraining ter verhoging van de conditie.

Daarna wordt er gericht getraind op versterking en coördinatie van de diverse spieren. Speciale aandacht wordt besteed aan coördinatie, stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem.

Er wordt hierbij gebruik gemaakt van basiselementen uit de fitness en aerobic, waarbij een deel van de les op muziek gegeven kan worden en een deel met gebruikmaking van fitnessapparatuur. De training wordt optimaal afgestemd op het individuele niveau van de deelnemende vrouwen.

De les zal afgesloten worden met een cooling-down, ontspanningsoefeningen, bekkenbodemoefeningen en/of ademhalingsoefeningen.

Daarnaast zijn er 3 theorielessen (aansluitend op de actieve les van 20.30 tot 21.30 uur), waarbij aandacht zal worden besteed aan de periode rondom de bevalling. 1 van deze lessen wordt verzorgd door de verloskundigen van de Eiber. Tijdens de theorielessen is ook de partner van harte welkom. 

Door de specifieke deskundigheid en de signaleerfunctie van de YVLO-ZwangerFit®-docent zal er een optimale begeleiding plaatsvinden met adviezen met betrekking tot het bekken en de bekkenbodem.

Tijdstip ZwangerFit®

De actieve les wordt wekelijks gehouden op woensdagavond van 18.30 tot 19.30 uur en 19.30 tot 20.30 uur. 

Kosten ZwangerFit®

42,00 euro per maand. Sommige verzekeraars vergoeden gedeeltelijk ZwangerFit®.

 

Voor deelname kan het intakeformulier worden ingevuld (zie boven). Of voor eventuele verdere informatie kan telefonisch contact op worden genomen met de praktijk: 0571-275871

FYSIOTHERAPEUTISCH CENTRUM "DE BOOMBOSCH"

BEZOEK- EN CORRESPONDENTIEADRES

Raccordement 8b (naast station Twello)                  irq4

7391 BT Twello

 
Telefoon: 0571-275871
(Dit geldt voor alle vestigingen)


Emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.